Kezdőlap
 -   Álmos
50 milliárd forintos beruházásra készül a Waberer's PDF Nyomtatás E-mail
level Fórumok -
Közúton
2006. július 13. csütörtök, 21:23
Waberer's hoszú távú együttműködésEgy nagy fokú racionálással járó átalakulási folyamat befejeztével a Közép-Kelet-Európában piacvezető Waberer's Holding Zrt. kidolgozta a következő három-négy évre szóló középtávú tervét, melynek középpontjában 50 milliárd forintos beruházás megvalósítása áll, nem csak Magyarországon, hanem az egész régióban. A távlati tervek megvalósítása jegyében a Waberer's hosszú távú megállapodásokat kötött a Volvo Trucks Co.-val, a Schmitz Cargobull AG.-vel, a Michelin Hungária Kft.-vel és a T-Mobile-lal - hangzott el a cég 2006. július 13-i sajtótájékoztatóján.

A Waberer's Holding Zrt. különböző cégein keresztül 50 éve jelen van van a piacon. A cégcsoport két kiemelkedő jelentőségű üzleti filozófiai alappillére az offenzív piaci jelenlét és a partnerség, amelyek köszönhetően a vállalat öt külföldi és megannyi hazai leányvállalat tulajdonosa.

2004-ben a kedvezőtlenebbé vált gazdasági körülmények következtében egy komoly piaci átrendeződés indult meg, melyre a Waberer's Cégcsoport egy átszervezéssel reagált: megkereste a költséghatékony megoldásokat és szervezeti formákat, melyekkel válaszolni tudott a kihívásokra, az üzemanyagár növekedésére és a sok tízezer fuvaros megjelenésére az európai piacon. Nemcsak a különböző tevékenységek összeszervezésével egyszerűsítették a cégcsoport struktúráját, hanem olyan önállóan működő Optimum Solution Centrumoknak nevezett (OSC) profitcentrumokat hoztak létre, amelyek a korábbinál szorosabban kapcsolódnak a feladatokhoz, illetve a kiemelt partnerekhez éppen a szolgáltatás színvonalának és rugalmasabb megvalósításának érdekében. Ezzel a struktúrával gyakorlatilag a feje tetejére állították a szervezeti piramist, azaz a vállalat nem egy általa meghatározott szolgáltatási kört kínál a piacon, hanem a begyűjtött megbízói igények alapján alakítja kínálatát és az ahhoz kapcsolódó technikai- műszaki, logisztikai hátteret.

Wáberer György beszél A Waberer's Holding Zrt. 2005-ös árbevétele 61 milliárd Ft volt, 1,5 milliárd Ft-os adózás előtti eredménnyel és 12 milliárd Ft-os beruházással. A további fejlődésben bízva 2006-ra jelentős árbevétel növekedés mellett 2,4 milliárd Ft-os adózás előtti eredményre számítanak. A cégcsoport saját flottája jelenleg 1500 kamionból áll, melyet a Volvo Trucks Co.-val idén tavasszal aláírt szerződés értelmében a göteborgi székhelyű gyártól vásárolt, 1000 db, a mindenkori európai környezetvédelmi szempontoknak megfelelő, legújabb fejlesztésű vontatóval bővíti - meghatározott éves ütemezésben - 2008-ig. A cégcsoport és a Volvo kapcsolata nem újkeletű, a nagyhírű svéd autógyár már az egykori Hungarocamionnal is folytatott együttműködést.

Az új Volvo vontatók legfőbb jellemzője, hogy miközben megfelelnek a legszigorúbb uniós előírásoknak, a korábbi típusokhoz képest csökkentették az üzemanyag felhasználásukat és duplájára - több mint 1000 literre - bővítették az üzemanyagtartály kapacitását. Ez nagyjából annyit jelent, hogy a gépkocsivezető egyetlen tankolással megtehet például egy Budapest - Párizs - Budapest utat. Légkondicionált hűtő-fűtő berendezéssel is felszerelt autók úgynevezett "sofőrbarátok", hiszen számtalan fejlesztés a gépkocsivezetők kényelmét szolgálja.

 S mivel pótkocsi nélkül nem létezik kamion, a Waberer's Holding Zrt. természetesen régi partnerét, a különleges megoldások kivitelezésére is képes Schmitz céget is figyelembe vette tendere kiírásakor. Mivel a pályázatot végül a Schmitz nyerte meg, a következő három évben ő szállíthat 1000 db, speciális megbízói igényeknek is megfelelő pótkocsit az új Volvo vontatókhoz. A pótkocsik műszaki specifikációjának elkészítésekor a Waberer's szakemberei természetesen figyelembe vették, hogy kiemelt stratégiai megbízói partnereik számára melyek a legcélszerűbb szállítóeszközfajták. Ennek alapján előtérbe kerülnek a rakodást jelentősen megkönnyítő kitolható sarokoszlopos pótkocsik, de megjelennek majd az úgynevezett huckepack előkészítéssel, azaz kvázi vasúti konténerként való szállításra alkalmas járművek is. Az új pótkocsik szerkezeti kialakításuk következtében könnyebbek, ugyanakkor erősebbek, stabilabbak lesznek elődeiknél. Nagy értékű termékek biztonságos szállítására pedig dobozos pótkocsik érkeznek majd.

Waberer's kamionok Talán hangsúlyozni sem kell, hogy egy áruval megrakott szerelvény esetében milyen jelentősége van a gumiabroncsoknak. Az egész éven át különféle időjárási körülmények között közlekedő kamionokra, vontatókra és pótkocsikra egyaránt olyan gumikat kellett találni a Waberer's szakembereinek, amelyek különböző útviszonyok között komoly terheléssel biztonságosan és a lehető leghosszabb élettartamban garantálják a járművek célba jutását.

A kiváló minőségű gumiabroncsok mellett olyan mobilitási megoldásra is szükség volt, amely révén a Waberer's Csoport még jobban ügyfeleire tud koncentrálni és a gumiabroncsokhoz kapcsolódó teljes feladatkört egy külső szakértőre bízhatja. Erre az igényre ad választ a Michelin flottaprogramja, a MICHELIN Fleet Solutions, amely az abroncsgazdálkodás összes elemét magában foglalja: a megfelelő gumiabroncs kiválasztását, az abroncsok karbantartását és rendszeres ellenőrzésüket, a teljes gumiabroncs készletgazdálkodást, valamint egy egyszerű, kilométer alapú számlázást.

Ezen túl a Michelin flottaprogramja hatékonyabb üzemanyag-fogyasztást, tehát egy minőségibb mobilitási megoldást kínál mind biztonsági, mind költséghatékonysági szempontból.

A Waberer's Csoporttal kötött szerződés révén a Michelin nem egyszerűen gumiabroncs beszállító, hanem igazi partner az üzleti tevékenység fejlődésében.

Az elmúlt években már a hazai mobilpiac legnagyobb szolgáltatója a T-Mobile látta el a Waberer's Cégcsoport mobilkommunikációval és a járművek gps navigációs követésével kapcsolatos szolgáltatásokat. Az idén kiírt tenderbe a három hazai mobilszolgáltató és annak járműkövető rendszereket üzemeltető alvállalkozói vettek részt. A tendert végül a jelenlegi szolgáltató, a T-Mobile nyerte, így további 3 évig folytatódhat a cégek közötti sikeres együttműködés.

A múlt évben kiírt mobiltender alapvető célja a költségek csökkentése és az évek során jelentősen megváltozott mobilinformatikai környezethez való alkalmazkodás volt. A tárgyalások során folyamatosan egy összefüggő teljes rendszerként lett kezelve és értékelve minden mobil alapú kommunikáció. A hang alapú kommunikáció racionalizálásával párhuzamosan egy olyan innovatív komplex járműkövetéssel összekötött gsm alapú informatikai rendszert alakított ki a T-Mobile, (alvállalkozó partnerével, a Cason Rt-vel együttműködve) mellyel hatékonyabban és pontosabban lehet biztosítani a Waberer's Cégcsoport és partnerei számára a fuvarozással kapcsolatos információkat. A korábbi sms alapú rendszert gprs-es adattovábbításon alapuló kommunikáció váltja le. A járművek gps alapú helymeghatározási adatai mellett a műszaki-diagnosztikai és a tachográf által rögzített adatok szintén on-line elérhetővé válnak.

Az eddigiekből is látható, hogy a Waberer's Holding Zrt. - az időközben még kedvezőtlenebbé vált gazdasági körülmények ellenére is - folytatni kívánja a fuvarozási, szállítmányozási, logisztikai piacon történő szerepvállalását. A cégcsoport vezetése ugyanis mélységesen hisz abban, hogy - különösen az infrastruktúra további fejlesztése mellett - a magyar fuvarozók néhány éven belül figyelemre méltó helyet foglalhatnak el az európai piacon. Hogy ez így történjen, ahhoz szükség van az innovatív megoldások állandó kutatására, a piac szerkezeti változásaihoz való folyamatos alkalmazkodásra és a sokszor merésznek tűnő, de megalapozott döntések meghozatalára. A most aláírt hosszú távú partneri együttműködések már e gondolatok jegyében jöttek létre.

"A legfontosabb, hogy önmagunkhoz képest a vevőinkkel együtt fejlődni szeretnénk, és azt szeretnénk, ha jelentős szereplőként tartanának minket számon a nemzetközi piacon" - hangsúlyozta Boros Attila, a Waberer's Holding Zrt. vezérigazgatója.

Firisz Andrea
 
fulbal
fuljobb
 
regens