|
Dr. Ruppert László, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) ügyvezető igazgatója az ELA (European Logistics Association) alapításának 25. évfordulója kapcsán rendezett ünnepi konferencián előadást tartott a közlekedésfejlesztés világtendenciáiról, majd ezt követően a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült. Az augusztus 20-i állami ünnepünk alkalmából, a Köztársasági Elnök megbízásából Hónig Péter miniszter állami kitüntetéseket adott át. Dr. Ruppert László a közlekedéstudományi kutatások feltételeinek megteremtése, eredményeinek nemzetközi elismertetése érdekében végzett sokoldalú vezetői munkássága, szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként vehette át a kitüntetést, ami egyben a közlekedéstudomány ünnepét is jelenti, hiszen egy meghatározó személyiség munkájának elismerése egyben az egész terület megbecsülését is magában hordozza.
A logisztika ünnepe után a közlekedéstudomány is ünnepelhetett kis hazánkban, bár az is lehet, hogy nem egészen így függnek össze a dolgok, már hogy egy kimagasló tudású közlekedési szakember tényleges teljesítménye az elismerés alapja. De bárhogy is van, én mégis büszke vagyok Ruppert László barátomra, és gratulálok neki. Ezzel együtt nem állhatom meg, hogy a logisztikai konferencián elhangzott előadása kapcsán, ami egyébként olvasható a KTI honlapján (www.kti.hu), megkérdezzem, hogy is van ez a közlekedésfejlesztés világtendenciái kapcsán. Azt értem, hogy a közlekedéstudomány mindig óvatosan fogalmaz, ha vajákosként jósoltatnak vele jövőt, de az a megállapítás, miszerint a „piacvédelmezés csak rövidtávú hasznot kínál", felveti azt a dilemmát, hogy mi is az a piacvédelmezés. Vagyis, hogy a közlekedés hatékonysága által húzott globalizáció közben, a szállított áruk egységárának növekedése mellett a relatív szállítási költségek alacsonyak lehetnek ugyan, mert a gazdasági válság a közlekedési lánc kulcsfontosságú láncszemeinek javítását célzó nemzetközi törekvésekre ösztönöz, és Ruppert szerint a verseny - a közlekedési piac és szolgáltatások liberalizálása - serkenti a technológiát, innovációt és hatékonyságot, na de mindezt szabályozás, piacvédelmezés nélkül. Mi ez, ha nem a „laissez faire"? Ha mindent szabad, mert „a piac majd önmagát szabályozza" elv érvényesül, legalábbis szerintem, igen komoly veszélyeket is rejthet magában. Szóval igazán kíváncsivá tett Ruppert László, mert szeretném megtudni, mit is ért piacvédelmezés alatt. Még az is lehet, hogy van egy jó gondolata. Ötvös Nándor |