|
A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései alapján az április 16-án pénteken este 7 órakor 24 óra időtartamra elrendelt légtérzárat, először 18-án 12 óráig, majd 19-én hétfő 12 óráig - bár néhány kivételt téve - a teljes magyar légtérre vonatkozóan meghosszabbította.
Az NKH április 17-én szombaton 11 óra 18 perctől a légi mentés és a kutatásmentés számára a légtérzárat feloldotta a teljes magyar légtérre vonatkozóan. A repülés számukra azonban kizárólag csak a saját kockázatelemzésük alapján lehetséges. Egyebekben a légtérzár feltételei nem változtak. Az NKH április 18.-i, vasárnapi légtérzárat meghosszabbító döntése mellett arról is rendelkezett, hogy az utasforgalom részlegesen megindulhat a magyar légiforgalmi irányítás döntései alapján a nem veszélyeztetett irányokba. A hatóság vasárnap úgy döntött, hogy mivel az alsóbb légrétegekben a levegő szennyezettsége a számítások szerint már nem jelentős, a látás szerinti repülés fokozott figyelem mellett április 18-án 8 órától végrehajtható, tehát rájuk a korlátozás a továbbiakban nem vonatkozik. Azonban a hatóság kéri valamennyi látás szerinti repülést végrehajtó személyzetet, hogy továbbra is fokozottan figyelje a hivatalos SIGMET publikációban közzétett meteorológiai viszonyokat, valamint a NOTAM publikációban közzétett érvényben lévő korlátozásokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálattal továbbra is folyamatosan kapcsolatot tart a Légiközlekedési Igazgatóság és szükség esetén ismételten módosíthatja - feloldhatja vagy meghosszabbíthatja - a légtérzárat. |